miércoles, 21 de mayo de 2014

Servini lamenta no poder investigar ara a Catalunya

Servini lamenta no poder investigar ara a Catalunya

Diu que ho farà “en una altra ocasió”

La jutgessa argentina, que treballa per aclarir crims comesos durant el franquisme, pren les primeres declaracions a dos querellants del País Basc




La magistrada va afegir que, “probablement”, en una etapa posterior de la seva instrucció, dividirà els casos “per regions o per fets”, ja que s'està revelant molt complicada “una investigació en conjunt”.
Servini de Cubría, que va dir que no pot “parlar gaire” sobre la feina feta fins ara, va manifestar també la seva esperança que la investigació que du a terme a Buenos Aires per aclarir crims comesos durant la dictadura “tiri endavant” i que, “algun dia”, pugui prosperar també a l'Estat espanyol. La jutgessa va fer aquestes declaracions durant una roda de premsa a l'ajuntament de Sant Sebastià. La magistrada va admetre que no pot afirmar que les institucions o la justícia espanyoles hagin posat traves a la seva feina, però sí que va exigir respostes “més ràpides” als requeriments.
Servini, que instrueix la causa 4591/10 per diversos crims del franquisme comesos a l'Estat, va arribar diumenge al País Basc per prendre declaració a querellants que, a causa de la seva edat o de problemes de mobilitat, no poden desplaçar-se a l'Argentina o fins al consolat d'aquest país a Madrid.
La jutgessa va viatjar dilluns a Miranda de Ebro (Burgos) per entrevistar-se amb una víctima de la dictadura, el bilbaí Félix Padín, milicià anarquista de 97 anys que va estar tancat en diversos camps de concentració, però no el va poder interrogar perquè el seu exhort no havia arribat als jutjats. Sí que va poder veure Padín a l'hospital on està ingressat i, segons Servini, quan torni a l'Argentina podrà obtenir la seva declaració. “Per mi va ser molt positiu, tot i que no vam poder prendre-li declaració i que el jutge de Miranda de Ebro ni tan sols ens va contestar si podíem veure'l o no”, va afirmar la magistrada.
Ahir, va prendre declaració durant dues hores i mitja als jutjats de Gernika a Elisa i Julen Kalzada, de 85 i 80 anys, fills d'un afusellat per les tropes franquistes el 1937. En aquesta cas, va agrair la col·laboració de la titular d'aquest jutjat. Servini farà diligències a l'Estat fins al 30 de maig.

LES FRASES

Espero que algun dia la investigació [sobre crims del franquisme] tiri endavant també a l'Estat espanyol
No tenim temps [per viatjar ara a Catalunya] perquè correm d'un lloc a l'altre
María Servini
JUTGESSA ARGENTINA QUE INVESTIGA CRIMS DE LA DICTADURA FRANQUISTA
Cal fer tot el possible perquè el franquisme sigui jutjat com ho va ser el nazisme
Julen Kalzada
QUERELLANT DE 80 ANYS QUE VA DECLARAR AHIR DAVANT SERVINI

El punt avui.

No hay comentarios:

Publicar un comentario