miércoles, 21 de mayo de 2014

"BANC D'ADN: LA DARRERA ESPERANÇA PELS NOSTRES DESAPAREGUTS A LA GUERRA CIVIL".

Projecte "VERKAMI" per impulsar el "Banc d'ADN i 
familiars desapareguts a la Guerra Civil". 

http://www.verkami.com/locale/ca/projects/8665-numbersign-banc-d-adn-la-darrera-esperanca-pels-nostres-desapareguts-a-la-guerra-civil

Descripció del projecte

El Banc d'ADN

Només a Catalunya, més de 4.600 famílies busquen algun parent desaparegut. Avui, 75 anys després, encara esperen que s'exhumin els centenars de fosses comunes que queden per obrir, tant de la Guerra Civil com de la dictadura posterior. Sense perdre-hi més temps, ens cal que el màxim de famílies afectades formin part d'aquest banc genètic. Aquest protocol va ser creat per dues famílies amb desapareguts i el Laboratori de Genètica Forense de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, amb el suport de laFundació Bosch i Gimpera.

"Fotografia de Salvador Redó publicada al diari Regió7 el 16.11.2012"

Aprovat pel Parlament

Fou aprovat pel Parlament de Catalunya per una àmplia majoria, dins la moció 69/X del passat 19 de desembre de 2013, i el Govern de la Generalitat té el deure ineludible d'executar-ne el compliment en quatre punts.
Amb la participació de testimonis i molta didàctica, posarem en acció el que l'ONU ha demanat insistentment, a través del Grup de treball sobre les Desaparicions Forçades o Involuntàries, tant al govern de Catalunya com al del Reino de España.

"Fotografia de Sergi Bernal, sessió d'aprovació de la moció 69/X 19.12.2013"

«#NumberSign. El camí d'un protocol»

Per això crearem un material audiovisual, en format de curt documental interactiu destinat auna plataforma de codi obert per ajudar a fer entendre la necessitat d'aquesta eina genètica per a la identificació de persones, i poder-la difondre a través de les xarxes socials.

Per què volem seguir el «camí del protocol»?

Carles Seuba, amb la productora «Fina Films» ja creada, va dirigir juntament amb Guillem Escriche i Tomás Muñoz el documental Desencaixats, que tracta els casos de les fosses comunes de Capolat (Berguedà). Precisament per la seva temàtica en paral·lel, se li va despertar un especial interès en el projecte.
Va ser llavors que vam proposar als impulsors del Banc d'ADN pels desapareguts a la Guerra Civil, Marc Antoni Malagarriga i Picas i Roger Heredia i Jornet, poder fer un seguiment del procés de creació i desenvolupament de la iniciativa, comptant tothora amb el suport dels investigadors de la Facultat de Medicina de la UB, Carme Barrot i Manel Gené.

Com volem seguir aquest camí?

Tot el què fa referència a la recerca de persones desaparegudes en un conflicte armat té diverses vessants: la científica, la jurídica, la política i l'emocional. Totes elles quedaran reflectides en el documental.
Es realitzaran entrevistes, per una banda, a experts en el tema des de diferents àmbits i, per l'altre, a persones que busquen a un o més familiars. S'utilitzaran gràfics, material d'arxiu, sigui d'àudio o vídeo i documents personals.
S'establiran comparacions entre Catalunya i l'Estat Espanyol amb d'altres països, sobretot europeus, que hagin patit una guerra. El fil conductor del documental serà el periple del protocol des de la seva concepció fins al present.

A què destinarem les vostres aportacions

Les vostres aportacions seran destinades a la pre-producció, rodatge i post-producció del documental «#NumberSign. El camí d'un protocol».

 Calendari

  • 13 de maig: obertura del projecte a Verkami.
  • 21 de juny: tancament dels 40 dies del periode establert per les donacions per finançar el projecte.
  • Del dia 22 de juny al 30 d'agost: pre-producció, rodatge, muntatge i post-producció del documental «#NumberSign. El Camí d'un protocol».
  • Setembre: entrega i presentació del producte final amb les recompenses.



No hay comentarios:

Publicar un comentario