miércoles, 21 de mayo de 2014

La jutge dels crims del franquisme, satisfeta de la feina a Euskadi, vindrà a Catalunya per la causa de Companys

21/05/2014 - 00.27h.
VIDEO: http://www.324.cat/video/5088331/La-jutge-Servini-sentrevista-amb-represaliats-al-Pais-Basc

La jutge Servini s'entrevista amb represaliats al País Basc
La jutge argentina que investiga els crims del franquisme s'ha mostrat satisfeta de com s'han desenvolupat els interrogatoris d'aquest dimarts al País Basc. María Servini ha parlat durant dues hores i mitja amb Julen i Elisa Kalzada, de 85 i 80 anys i fills d'un afusellat per les tropes franquistes al municipi biscaí de Busturia.
A la sortida dels jutjats de Guernica, la jutge ha destacat que els interrogatoris han anat "molt bé" però no n'ha volgut revelar cap detall. "No vull fer declaracions perquè vull mantenir el secret de sumari per no tenir problemes després", ha afirmat. Servini interroga al País Basc els testimonis que, per salut o edat, no poden viatjar a l'Argentina o al consolat del país a Madrid, com han fet altres testimonis.
Els dos declarants sí que han parlat i han confessat que senten una "immensa alegria" perquè hi ha "una possibilitat que el que es va fer amb els nazis, es faci aquí amb els franquistes".
Abans de tornar a l'Argentina a final de maig, la jutge passarà perMàlaga i Madrid per interrogar més testimonis. També té previstanar en el futur a Catalunya per tractar la querella per l'assassinat del president Companys, un dels fets que investiga, juntament amb el cas de Salvador Puig i Antich, executat al garrot el 1974.
En una roda de premsa a Sant Sebastià, la jutge s'ha mostrat confiada que la causa "tiri endavant" fins al final i que "algun dia també la puguin tirar endavant en aquest país com a la República Argentina". La magistrada ha dit que no s'ha trobat amb traves a Espanya, però ha admès "lentitud" en algunes qüestions i ha demanat que la resposta a alguns requeriments que ha fet "sigui més ràpida".
Servini va visitar dilluns a Miranda de Ebro (Burgos) una altra víctima del franquisme, l'anarquista Félix Padín, de 97 anys, que va estar en diversos camps de concentració. Padín no va poder declarar perquè el van haver d'ingressar i no havia arribat la sol·licitud judicial.

Elisa i Julen Kaltzada han declarat als jutjats de Guernica.
Elisa i Julen Kaltzada han declarat als jutjats de Guernica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario