jueves, 26 de febrero de 2015

VÍDEO PLE AJUNTAMENT BADALONA APROVACIÓ MOCIÓ QUERELLA ARGENTINA I ALGUNS COMENTARIS.




Des d'aquí lamentem les paraules del Tinent d'alcalde del PP (minut 19,30), que després de mostrar la seva solidaritat amb l'alcalde Xifré va ometre la paraula dictadura, va parlar dels dos bàndols, de la buida reconciliació... I va reproduir part del discurs de Manuel Azaña a l'Ajuntament de Barcelona el 18 de juliol de 1938, establint una comparació entre els feixistes i els que van defensar la legalitat republicana, descontextualitzant les paraules del moment en què es van pronunciar i tergiversant el seu sentit. I encara més, perquè va comparar a aquells que defensem els drets humans amb qui van escampar el terror per l'estat espanyol. També va deixar anar l'acusació d'obrir una nova Causa General amb iniciatives com aquesta moció a la qual donem suport. Causes generals de mort i repressió són les que van fer els colpistes assassins, nosaltres només demanem respecte, veritat, justícia i reparació perquè és el nostre dret inalienable. No som una història passada senyor Tinent d'alcalde i això els pesa, moltes víctimes encara són vives i altres perviuen en la nostra memòria i exercirem de defensors dels seus drets perquè cap llei de perdó als botxins franquistes pot passar per sobre dels crims de lesa humanitat que van cometre.

Aquestes posicions condescendents són encara més doloroses que les de confrontament perquè en el fons totes dues defensen el mateix estat de coses, la impunitat, i ens col·loquen en la posició dels ressentits que no volen la reconciliació que es va vendre en la transició, que no volen perdonar i que ancorats en el passat no volen passar pàgina. El seu discurs pervers dins del marc del catolicisme i no dels valors republicans i la justícia, és inacceptable. Aquí els que han de demanar perdó són els culpables i aquells que els defensen, però no és això el que reclamem, volem que s'expliqui la veritat, que estigui als plans d'estudis i als mitjans públics, que aquests crims puguin ser jutjats, que les víctimes siguin reparades. I recordar que els judicis franquistes no han estat anul·lats i que els arxius militars estan plens de consells de guerra on innocents apareixen com culpables jutjats per colpistes, sense oblidar el TOP.

Animem als ajuntaments respectuosos amb els drets de les víctimes de crims de lesa humanitat a què mocions com aquestes siguin aprovades i poder construir des del municipalisme, més proper a les ciutadanes i ciutadans, un món on la justícia garanteixi els seus drets, que van ser violats, els més elementals com són la vida i la integritat física i psicològica. És un deure democràtic sense cap dubte.

Paraules d'Azaña, part del discurs "Paz, piedad, perdón":

"Pero es obligación moral, sobre todo de los que padecen la guerra, cuando se acabe como nosotros queremos que se acabe, sacar de la lección y de la musa del escarmiento el mayor bien posible, y cuando la antorcha pase a otras manos, a otros hombres, a otras generaciones, que les hierva la sangre iracunda y otra vez el genio español vuelva a enfurecerse con la intolerancia y con el odio y con el apetito de destrucción, que piensen en los muertos y que escuchen su lección: la de esos hombres que han caído magníficamente por una ideal grandioso y que ahora, abrigados en la tierra materna, ya no tienen odio, ya no tienen rencor, y nos envían, con los destellos de su luz, tranquila y remota como la de una estrella, el mensaje de la patria eterna que dice a todos sus hijos: paz, piedad, perdón." 

El Ple va acordar aprovar la següent moció amb l'abstenció del PP:

“Cursar les instruccions oportunes als serveis jurídics d’aquest Ajuntament, per tal que iniciïn els tràmits per afegir-se com a part demandant en la querella presentada al Jutjat Central núm. 1 de Buenos Aires contra l’Estat espanyol per crims contra la humanitat per l’afusellament de l’alcalde de Badalona, Sr. Frederic Xifré Masferrer, entre altres. SEGON. Reclamar a l’Estat espanyol l’anul·lació de tots els judicis sumaríssims duts a terme” 

No hay comentarios:

Publicar un comentario