miércoles, 12 de noviembre de 2014

La Interpol demana la detenció preventiva dels expolítics franquistes Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina

Buenos Aires


Redacció - 12/11/2014 - 15.12h.
Rodolfo Martín Villa, abans de pronunciar una conferència el dia 6 de novembre. (Foto: EFE)
Rodolfo Martín Villa, abans de pronunciar una conferència el dia 6 de novembre. (Foto: EFE)
La secció argentina de la Interpol ha demanat a la policia espanyola que detingui de forma preventiva dels exministres franquistes Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina. La petició arriba després que la jutge argentina María Servini, que investiga els crims del franquismeva ordenar la detenció d'aquests exministres i de 18 persones més, totes imputades en la causa. La petició s'ha fet arribar de forma "molt urgent" a Madrid i amb l'objectiu que s'extradeixin els imputats.
Segons la Coordinadora Estatal de suport a la Querella Argentina, les forces de seguretat espanyoles hauran de procedir a fer les detencions per posar aquestes persones a disposició del jutjat central d'instrucció de l'Audiència Nacional que estigui de guàrdia, en un termini no superior a les 24 hores. Després l'Audiència podrà ordenar per als detinguts presó provisional, llibertat o mesures cautelars com la retirada del passaport, una fiança o compareixences al jutjat.
La decisió es comunicarà a Buenos Aires, que pot reclamar-ne l'extradició. Les detencions preventives no es poden allargar més de 40 dies si no es presenta una sol·licitud d'extradició.
Servini va acusar Martín Villa de la mort de cinc treballadorsdurant els successos de Vitòria l'any 1976. A Utrera Molina, sogre de l'exministre Alberto Ruiz-Gallardón, l'acusa d'haverfirmat l'execució de Salvador Puig Antich.
Responsabilitats durant la dictadura franquista
Rodolfo Martín Villa va ser nomenat membre de les Corts el 1961 i va ocupar diversos càrrecs sindicals durant el franquisme, abans de ser governador civil de Barcelona (1974-1976) i de ser ministre de Relacions sindicals en el primer govern de la monarquia. Amb Adolfo Suárez a La Moncloa, va serministre de Governació (1976-1979) i va arribar a servicepresident primer del govern espanyol encapçalat per Leopoldo Calvo-Sotelo. Després de la UCD va passar al Partit Demòcrata Popular i al Partit Popular, amb el qual va tornar a ser escollit diputat el 1989, 1993 i 1996. El seu últim càrrec notori va ser el de comissionat de l'executiu davant el naufragi del Prestige, el 2002.
José Utrera Molina va ser governador civil de Ciudad Real, Burgo i Sevilla. Va ser nomenat sotsecretari del Ministeri de Treball (1969-1973) i es va incorporar al gabinet de Carrero Blanco com a ministre d'Habitatge. Amb Carlos Arias Navarro va assumir el càrrec de ministre Secretari General del "Movimiento" (1974-1975).

No hay comentarios:

Publicar un comentario