viernes, 20 de junio de 2014

A la dreta i més enllà, documental de Montse Armengou Martin i Ricard Belis Garcia del feixisme a casa nostra

                                            Sense ficció


                                 Un documental de Montse Armengou i Ricard Belis
        http://www.tv3.cat/videos/5137037/A-la-dreta-i-mes-enlla


El "Sense ficció" s'endinsa en l'extrema dreta europea. Passat el sotrac del nou Parlament, amb una forta presència dels partits xenòfobs, el programa analitza a fons aquest fenomen a partir de tres situacions: França, Espanya i Grècia. 
És el Front Nacional un llop disfressat de xai que mostrarà la seva veritable cara si arriba a la presidència de França?
A Grècia, l'ascens d'Alba Daurada pot significar un preludi del que va passar a l'Alemanya de Hitler? 
I a Espanya? Per què l'extrema dreta no té cap escó al Parlament? 

El procés independentista a Catalunya està donant ales als grups ultradretans espanyols, que afirmen que estan preparats per utilitzar la violència el 9 de novembre durant la celebració del referèndum. Tenen realment prou força per fer un cop d'efecte? 

Europa deriva cap a l'extrema dreta, els partits xenòfobs i populistes. Les eleccions europees en són una mostra.

                                  "A la dreta i més enllà...", en frases

La crisi ha fet de l'odi racial el caldo de cultiu de partits d'extrema dreta a tot Europa. A França i a Grècia s'han fet lloc entre els ciutadans i les últimes eleccions els han confirmat com formacions amb un nombre creixent de seguidors. També a Catalunya i a Espanya són presents en ajuntaments de diferents localitats. "Sense ficció" va entrevistar ahir líders, seguidors i opositors d'aquests grups polítics per entendre el fenomen en el documental "A la dreta i més enllà..." 


Aquestes són algunes de les declaracions que van recollirMontse Armengou i Ricard Belis, autors del documental:

Josep Anglada. Fundador de Plataforma x Catalunya i exlíder del partit:

"Hi ha persones que insisteixen a qualificar PXC de partit d'ultradreta, però nosaltres som a molts ajuntaments. Ens vam avançar a problemes que vam dir que tindríem i que ara són aquí, com la immigració."

"Aquesta (la direcció actual del partit) no és la PXC que va muntar Josep Anglada ni la que volen els ciutadans de Catalunya. No es pot ser català, espanyol i a sobre fatxa. Aquest és el problema."

Robert Hernando, actual secretari gral. de PXC:

"Estem exportant joves intel·ligents fora del nostre país, matèria gris autòctona i estem important matèria negra que no aporta res positiu i això és un fracàs de la nostra societat."

David Karvala. D'Unitat contra el feixisme:

"Hi ha estadístiques que demostren que no és cert que els immigrants restin recursos del sistema de seguretat social, per exemple. Molts immigrants que vénen són joves, sans, treballen i paguen IRPF i, encara que no treballin, per cada cosa que mengen paguen cada cop més IVA , estan fent una contribució als impostos".  

Alejandro Serrador, regidor d'España 2000 a Silla (València):

"Jo era un ultra de futbol i és a partir d'allà que vaig connectar amb els ultres de la política i vaig començar a llegir i a aprendre. Vaig haver de fer-me feixista. No considero que sigui denigrant, per a mi feixisme significa força i unió".

"El país i la pàtria requeriran l'ús de la violència i de la força, però no serà culpa nostra. La culpa serà d'Artur Mas, que fins que no fiqui Espanya en un estat de preguera no pararà. Si tinguéssim un president com Vladímir Putin aquest tio estaria a la presó".  

Jordi Sebastià, alcalde de Burjassot (València):

El color local de l'extrema dreta del país valencià és l'anticatalanisme. Parteixen de dos o tres dogmes de fe com que el català i el valencià no són la mateixa llengua i que hi ha tota una xarxa misteriosa i secreta d'agents catalanistes que volen apoderar-se del País Valencià. Sona ridícul i sona absurd, però és una maniobra que durant molt de temps va tenir èxit."  

Xavier Vinader, periodista:

"Algú li va preguntar a Blas Piñar què va passar amb tots aquells militars de Fuerza Nueva i va contestar 'són tots al PP'. I tenia raó, sabia el que es deia".

Guillem Agulló, pare d'un jove independentista valencià mort apallissat pels ultres fa vint anys:

"El varen matar gent d'extrema dreta i van seguir cantant "Cara al sol" un cop era a terra. Allà es va enfonsar el món per a nosaltres fins avui".

"La mentalitat que té el Cuevas (l'assassí del seu fill) i que tenen tots els que són com ells són mentalitats d'exclusió i d'eliminació de l'adversari".

Pedro Pablo Peña,  president del grup espanyol Alianza Nacional:

"Si es produeix una declaració unilateral d'independència i aquí no passa res i es permet que això continuï, quedarà legitimat l'ús de la violència perquè uns traïdors hauran obert el camí de la secessió".

Louis Aliot, vicepresident del Front Nacional francès:

"Ens hem convertit en el partit del sentit comú, que té el coratge de dir veritats compartides tant per gent de dretes com d'esquerres. Tenim una visió transversal de la política".

Illias Kasidiaris, portaveu del partit grec Alba Daurada:

"Els grecs s'han adonat que el rescat, les mesures d'austeritat i la crisi han envaït el nostre país i han destrossat la nostra economia. L'objectiu d'aquestes mesures no era millorar el benestar dels grecs, on calculem que s'han suïcidat 7.000 persones, l'objectiu és el col·lapse econòmic del nostre país i l'entrega de les nostres riqueses nacionals".

Katerina Thidou, de Keerfa (moviment grec contra el feixisme):

"Durant la campanya el racisme era el tema número 1. Ni el Partit Socialista ni els conservadors podien prometre res davant la crisi econòmica, no podien prometre augments de sou ni diners per a la sanitat o l'educació, ni res que pogués millorar la vida de la població. Llavors el que van fer va ser jugar la carta del racisme."

Dimitri Psaràs, periodista grec expert en extrema dreta:

"Un gran percentatge de la població grega ja no confia en els partits polítics, ni en els mitjans de comunicació ni en les institucions estatals. Així és com un partit tan extremista com Alba Daurada troba el seu electorat".   

No hay comentarios:

Publicar un comentario