martes, 3 de diciembre de 2013

COM DENUNCIAR EL CRIMS FRANQUISTES AL CONSOLAT ARGENTÍ DE BARCELONA? TOTA LA INFORMACIÓ EN AQUEST ARTICLE.

La companya Flor de la Xarxa Catalana i Balear de suport a la Querella Argentina, ja fa més d'un any  que va presentar querella per la repressió soferta pel seu pare, però avui ha posat denúncia al consolat argentí pels seus dos oncles, en Enrique, afusellat, i en Ramón, desaparegut, tots dos naturals de la província de Huelva. L'hem acompanyada avui per poder explicar-vos a totes i a tots que posar denuncia en territori argentí a Catalunya és molt fàcil.

Ens hem trobat al Passeig de Gràcia de Barcelona, al número 11, hem accedit a l'escala B dins de la galeria on es troba el consolat, hem pujat al segon pis on ens hem trobat amb la funcionària Felicita Milet, que ens ha atés amb un tracte, una amabilitat i una disposició encomiables.La Felicita ens ha explicat quins són els passos que s'han de donar per a fer la denúncia per tal de fer-ho de la manera més pràctica i més efectiva:

Primer pas,  contactar:
 
Enviar un correu electrònic a la següent adreça: 
 nacionalidad_cbarc@cancilleria.gov.ar

amb les següents dades:
. Nom complet, número dni i de telèfon de la persona que posa la denúncia.
. Redactat dels fets que es denuncien.
. Relació de documents que avalen els fets que es denuncien en cas que existeixin, no fan falta originals només fotocòpies. MOLT IMPORTANT: no és necessari tenir cap document per a fer efectiva la denúncia, només és imprescindible la relació dels fets. 

Segon pas,  cita al consolat:

Aquest correu és rebut per la Felicita que es posarà en contacte amb tu per a citar-te en un dia i una hora concrets. Una vegada allà et presentarà un document elaborat per a ser presentat en seu judicial a partir dels fets que tu previament has exposat per correu electrònic. Tindràs temps i ajuda per a llegir amb tranquil·litat aquest escrit i poder corregir tot allò que no et sembli correcte. Quan estigui el document consensuat ja podràs signar-ho.

Tercer pas o document acreditatiu de la denúncia feta:
 
En el mateix moment de la signatura no et donaran còpia d'aquest document perquè ha de ser signat pel cònsol, convertit en protocol notarial i d'aquí sorgirà el testimoni que s'envia al jutjat i  del que et proporcionaran còpia signada entre les 24 i 48 hores posteriors, escanejat per correu electrònic o còpia en paper enviada a la teva adreça postal si així ho requereixes.
La Felicita ens ha explicat que uns mateixos fets poden ser denunciats per diferents persones i que no cal cap lligam familiar per a ser denunciant. També ens ha dit que aquesta denúncia és un mitjà, per a tots aquells que no tenen cap paper acreditatiu d'allò que li va passar els seus familiars o coneguts o que simplement no tene coneixement de què va passar realment amb aquests, de saber i conèixer a través d'aquesta causa judicial. La jutgessa a partir d'aquestes denúncies requerirà documentació i informació a l'estat espanyol. Per a nosaltres una eina més per a trobar les respostes que l'administració espanyola no ha proporcionat fins ara als familiars de les víctimes.

Ja pots enviar el teu correu a nacionalidad_cbarc@cancilleria.gov.ar i formar part de les més de 30 persones que ja han fet efectiva la seva denúncia en el consolat de Barcelona. Al gener es tornaran a donar hores de cita després d'una petita aturada les dues darreres setmanes de desembre.

Si tens qualsevol dubte, pots posar-te en contacte tant al correu del consolat com al nostre correu: xarxaquerellargentina@gmail.com.

Esperem que aquesta petita guia us hagi estat d'utilitat i que us animeu a denunciar, és fàcil i de justícia.

Castellà

La compañera Flor de la  Xarxa Catalana i Balear de suport a la Querella Argentina, ya hace más de un año que presentó querella por la represión sufrida por su padre, pero hoy ha puesto denuncia en el consulado argentino por sus dos tíos, Enrique, fusilado, y Ramón, desaparecido, los dos naturales de la provincia de Huelva. La hemos acompañado hoy para poder explicaros a todas y a todos que poner denuncia en territorio argentino en Cataluña es muy fácil.

Nos hemos encontrado en el Paseo de Gràcia de Barcelona, en el número 11, hemos accedido a lo escalera B dentro de la galería donde se encuentra el consulado, hemos subido al segundo piso donde nos hemos encontrado con la funcionaria Felicita Milet, que nos ha atendido con un trato, una amabilidad y una disposición encomiables.
 
Felicita nos ha explicado cuáles son los pasos que se tienen que dar para hacer la denuncia para hacerlo de la manera más práctica y más efectiva:

Primer paso, contactar:

Enviar un correo electrónico a la siguiente dirección:
nacionalidad_cbarc@cancilleria.gov.ar

con los siguientes datos:
. Nombre completo, número dni y de teléfono de la persona que pone la denuncia.
. Redactado de los hechos que se denuncian.
. Relación de documentos que avalan los hechos que se denuncian en caso de que existan, no hacen falta originales sólo fotocopias. MUY IMPORTANTE: no es necesario tener ningún documento para hacer efectiva la denuncia, sólo es imprescindible la relación de los hechos.

Segundo paso, cita en el consulado:

Este correo es recibido por Felicita que se pondrá en contacto contigo para citarte en un día y una hora concretos. Una vez allá te presentará un documento elaborado para ser presentado en sede judicial a partir de los hechos que tú previamente has expuesto por correo electrónico. Tendrás tiempo y ayuda para leer con tranquilidad este escrito y poder corregir todo aquello que no te parezca correcto. Cuando esté el documento consensuado ya podrás firmarlo.

Tercer paso o documento acreditativo de la denuncia hecha:
En el mismo momento de la firma no te darán copia de este documento porque tiene que ser firmado por el cónsul, convertido en protocolo notarial y de aquí surgirá el testimonio que se envía al juzgado y del que te proporcionarán copia firmada entre las 24 y 48 horas posteriores, escaneado por correo electrónico o copia en papel enviada a tu dirección postal si así lo requieres.

 
Felicita nos ha explicado que unos mismos hechos pueden ser denunciados por diferentes personas y que no hace falta ningún vínculo familiar para ser denunciante. También nos ha dicho que esta denuncia es un medio, para todos aquellos que no tienen ningún papel acreditativo de aquello que le pasó a sus familiares o conocidos o que simplemente no tienen conocimiento de qué pasó realmente con estos, de saber y conocer a través de esta causa judicial. La jueza a partir de estas denuncias requerirá documentación e información al estado español. Para nosotros una herramienta más para encontrar las respuestas que la administración española no ha proporcionado hasta ahora a los familiares de las víctimas.

Ya puedes enviar tu correo a nacionalidad_cbarc@cancilleria.gov.ar y formar parte de las más de 30 personas que ya han hecho efectiva su denuncia en el consulado de Barcelona. En enero se volverán a dar horas de cita después de una pequeña parada las dos últimas semanas de diciembre.

Si tienes cualquier duda, puedes ponerte en contacto tanto al correo del consulado como a nuestro correo: xarxaquerellargentina@gmail.com.

Esperamos que esta pequeña guía os haya sido de utilidad y que os animéis a denunciar, es fácil y de justicia.

2 comentarios:

  1. quisiera saber los documentos que deben presentarse en los consulados para la querella, no se si son los mismos que los de la denuncia, mi hija que esta en Paris desea hacerlo alli por su abuelo, gracias anticipadas

    ResponderEliminar
  2. Con la fotocopia de esos documentos será más que suficiente, de hecho puede hacerla sin ningún tipo de documentación, seguro que será fácil y que irá todo bien.
    Gracias a ti.

    ResponderEliminar