jueves, 28 de noviembre de 2013

UN GRUP DE QUERELLANTS VA A L'ARGENTINA PER DECLARAR EN LA CAUSA CONTRA EL FRANQUISME

En formen part Merçona Puig Antich i Maria Antònia Oliver Paris, presidenta de l'Associació Memòria de les Illes

Una quinzena de querellants dels quasi dos centenars que participen en elprocés que s'instrueix a l'Argentina contra els crims del franquisme volen avui cap a Buenos Aires. La delegació és formada per particulars i representants de col·lectius que havien de declarar per videoconferència en la causa instruïda per la jutge Maria Servini de Cubría, però que el govern espanyol va paralitzar. En el grup hi ha Merçona Puig Antich (vídeo), el coordinador dels querellants catalans, Felipe Moreno, i Maria Antònia Oliver Paris, presidenta de l'Associació Memòria de les Illes.
També hi ha Andoni Txasko (entrevista), de l'Associació de Víctimes 3 Març basca, que s'ha querellat contra Rodolfo Martín Villa per l'assalt de la policia armada, el 1976, a l'església de Sant Francesc d'Assís de Vitòria, amb cinc persones assassinades.

El viatge cerca uns quants objectius. D'una banda, es vol impulsar el procés judicial en mans de la jutgessa Servini de Cubria, que fa dos mesos va reclamar la detenció de quatre antics membres de les forces de seguretat espanyoles presumptament implicats en crims franquistes. De moment, tot i l'ordre de la Interpol, el govern espanyol no hi ha col·laborat. La magistrada rebrà la delegació al simbòlic Palau de Tribunals de Buenos Aires, dilluns, 2 de desembre.

Algunes entitats també volen aprofitar l'estada a l'Argentina per demanar nous encausaments pels crims presumptament comesos durant el franquisme. I, d'una altra banda, volen veure de prop com funcionen algunes organitzacions en defensa dels drets humans argentines, com l'Associació Mares de la Plaza de Mayo.
Notícies relacionades:
Mail obert de Xavier Montanyà: Seran jutjats els feixistes i torturadors espanyols? (15-3-2013)

No hay comentarios:

Publicar un comentario